От Цветелина Атанасова   Първият учебен ден наближава и трескавата подготовка за

...
От Цветелина Атанасова
 
Първият учебен ден наближава и трескавата подготовка за
Коментари Харесай

Да подготвим детето и себе си за връщането в клас

От Цветелина Атанасова

 

Първият образователен ден наближава и трескавата подготовка за него стартира. Притеснени майки се лутат по магазини и книжарници, бащи се вайкат какъв брой са скъпи множеството неща за ученика, а децата са със смесени усеща - по-малките се вълнуват и нямат самообладание да отидат на учебно заведение, а по-големите страдат, тъй като никак не им се връща в класната стая. И тук е ролята на майката, която би трябвало да приготви душевен себе си и обичаните си хора. Това обаче от време на време е сложна задача.

Най-важното е първо фамилията на ученика да се отърси от ваканционното въодушевление и малко по малко да се настрои за началото на образователната година. От значително значение е да възстановявате времето за лягане и ставане на детето, да му дадете някои леки задания като да си подреди стаята, да си ревизира наличните училищен принадлежности, да си пренареди дрешника (с есенните дрехи), да си дочете останалите произведения от листата по литература и така нататък Така ученикът ще излезе гладко от ваканционния си режим.



Следващото нещо, което можете да извършите, е дружно да обиколите магазините и книжарниците, с цел да купите нещата, за които сте сигурни, че ще са нужни. Не се увличайте в непотребни покупки, тъй като така и така разноските за подготовката на ученика нормално са огромни. Изчакайте да чуете условията и рекомендациите на учителите, преди да се затрупате с ненужни пособия, училищен такъми, облекла и така нататък Имайте поради, че е доста евентуално да би трябвало да се снабдите с униформа, която постоянно не е по никакъв начин евтина.

В тази връзка поговорете с обичания си и го подгответе душевен, че е доста евентуално разноските за ученика ви да са съществени през месец септември. Не се подлъгвайте по първите промоции, оглеждайте деликатно и не бързайте. След 15 септември имате време да вземете останалите неща от листата ви.



Важното е да не се увличате в общата еуфория, а да бъдете спокойни, търпеливи и даже пресметливи. Разбира се, според от възрастта на ученика ви, и еуфорията е друга. Най-притеснени постоянно са родителите на първокласниците. Вълнуват се и тези с възпитаници в останалите начални класове. Пети клас също е по-различен за децата, както и осми поради промяната на учебното заведение. Така че като цяло доста са майките, които са мощно обезпокоени преди и към 15 септември.

Поговорете с детето си за това, което му следва през новата образователна година, припомнете му някои съществени правила на държание и другарство, обяснете му още веднъж какъв брой е значимо образованието за всеки човек, поразпитайте го какви фантазии има и с какво би желало да се занимава и го посъветвайте по какъв начин да ги реализира. Освен родители бъдете и негови другари. Никога не е ненужно да поговорите с детето си и да се опитате да навлезете повече в неговия свят (особено когато става въпрос за възпитаник в горните класове).

 
Образованието стартира от вкъщи
Отделете време и поприказвайте с детето си за връзките с другите. Обяснете му, че подигравката боли и че не е хубаво да се смее на другите. Научете го да не страни от някого единствено тъй като е „ друг ” и няма същите благоприятни условия като другите и да бъде състрадателно към нуждаещите си, да оказва помощ на своите съученици.

И дано не забравяме, че образованието стартира от вкъщи. Учителите са значим фактор за възпитанието и образованието на едно дете, само че родителите са хората, които поставят основите на тези процеси.


Преодолейте страховете си и изпратете спокойно първокласника
Първият и най-труден проблем при подготовката на бъдещия първокласник нормално е нарасналото неспокойствие на родителите. Те се тревожат за първия образователен ден на детето си, за акомодацията му към новата среда и учители.

За да се успокоите и по-лесно да пуснете децата си в школото, би трябвало да си спомните хубавите неща от учебния живот, приятните моменти. Също по този начин оказва помощ да се обърне внимание на това какво харесвате в учебното заведение в този момент: добър преподавател, забавна атмосфера или нещо друго, към което детето реагира с интерес.

В някои случаи тревогата на родителите нараства едвам след няколко седмици: майките и татковците може да подозират, че нещо неприятно се случва отвън тяхното зрително поле. Най-големите страхове тук са свързани с нападателните деца, които могат да обидят детето. Постоянните въпроси и свръхпопечителството са нездравословни, тъй като детето не осъзнава какво се случва с него, потребностите си, компликациите, които среща, а родителите му го изпреварват. Така те вземат решение всички проблеми вместо него - това затруднява ученика в началното учебно заведение да развие отговорност за себе си и своите дейности.

Важно е детето да има вяра на самия родител, да може да приказва за нещата, които го тревожат, без да се опасява от неодобрение. Това доверие придобива още по-голямо значение в юношеството, само че всичко се залага точно в ранните училищен години.

Невъзможно е да принудите едно дете да обича учебното заведение. Винаги обаче можете да му обърнете внимание на редица преимущества, свързани с школото. И по този начин - в учебно заведение децата като предписание развиват първите си занимания, получават скъпи за тях умения, а също и първите си същински другари или обич.



Родители, концентрирайте се върху положителното, празнувайте приятните моменти, свързани с учебното заведение, както и триумфите на детето ви, насърчавайте го. В последна сметка пътят ще бъде овладян от ходещия.

На добър час, благи деца! Здраве, успокоение и самообладание, скъпи родители и учители! Да стискаме палци тази образователна година да протече обикновено, без изключителни коронавирус обстановки и без онлайн образование.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР